bohran

بررسی تاثیر سرب بر سلامتی انسان

مقدمه

همانطور که مطلع هستید ماده سرب عنصری سنگین و چکش خوار به رنگ خاکستری کدر بوده که در طبیعت به شکل کانی گالن وجود دارد. آلودگی محیطی و تحت تاثیر قرار گرفتن انسان توسط سرب، عواقب بدی را به دنبال داشته و امروزه به عنوان یک مشکل جدی و اساسی در سراسر دنیا مورد بحث قرار گرفته است. درواقع با شدت گرفتن تولیدات و فعالیت­های صنعتی و سوخت اتومبیل­ها، همه­ی افراد، به طور مستقیم یا غیر مستقیم از طریق هوا، غذا و آب و ترکیبات زیست محیطی در معرض آلودگی­های ناشی از این فلزسنگین قرار می­گیرند. در این مقاله قصد داریم به بررسی منابع ورود سرب به محیط زیست و بدن انسان و تاثیر سرب بر سلامتی بپردازیم. درادامه مطلب با ما همراه باشید.

 

فلز سرب

فلز سرب

 

اثرات مخرب سرب بر سلامتی انسان

ماده سرب به عنوان سنگین­ترین عنصر پایدار، فلزی بسیار سمی و خطرناک می­باشد. هنگامی که افراد در معرض آلودگی هوای ناشی از فعالیت­های صنعتی قرار بگیرند و میزان آلاینده­ها در هوا زیاد باشد، عنصرسرب وارد بدن آن­ها شده و عواقب بدی را به دنبال خواهد داشت. اگر عنصر خطرناک سرب به میزان قابل توجه­ای وارد بدن فرد شود باعث اختلال در واکنش­های آنزیمی بدن شده و با اثر مخرب بر سنتز مولکولی و کاهش هموگلوبین­ها که وظیفه اکسیژن رسانی به تمام نقاط بدن را دارند سلامتی بدن را با ایجاد عوارض کلیوی، عصبی و قلبی به خطر می­اندازد. فلز سرب با اثر بر روی جنین در دراز مدت، باعث ایجاد رسوبات شیار مانند در استخوان­های دست و پای نوزاد می­شود.

منابع ورود سرب به محیط زیست و بدن انسان

تاثیر سرب بر سلامتی به عنوان یک فلز پرمصرف و سم پایدار از گذشته تا کنون بر همگان روشن است. سرب با اشکال مختلف نمک­های سرب، سرب متالیک و سنگ­های معدنی دارای سرب، در بسیاری از صنایع مختلف و محصولات آرایشی و بهداشتی، حتی اسباب بازی­ها یافت می­شود. بسیاری از کارخانه­های مختلف با فعالیت­های صنعتی و تولیدات مختلفی که ذکر شد میزان قابل توجه­ای از سرب قابل استعمال را از طریق جریان هوا وارد محیط زیست می­کنند. یکی دیگر از منابع ورود سرب به محیط زیست، اتوموبیل­ها می­باشند؛ به این صورت که نمک­های سرب با سوخت اتومبیل، از طریق اگزوز­ها وارد جریان هوا شده و آلودگی سربی را ایجاد می­کنند. بنابراین کارخانه­جات صنعتی، اتوموبیل­ها، برخی لوازم آرایشی و بهداشتی از منابع و راه­های ورود فلز سمی سرب در بدن انسان بشمار می­آیند.

 

 

بسیاری از اسباب بازی ها آلوده به سرب می¬باشند

بسیاری از اسباب بازی ها آلوده به سرب می¬باشند

 

بیماری­های مرتبط با تاثیر سرب بر بدن

  • بیماری­های عصبی و مغزی از طریق آسیب به بافت­های مغز در کودکان
  • مشکلات و بیماری قلبی و عروقی
  • بیماری­های کلیوی
  • کم خونی سیدروبلاستیک و همولیتیک
  • فلج شدن اندام ها در اثر مسمومیت
  • پوکی استخوان و خستگی مزمن در بزرگسالان
  • درد مفاصل

جمع­ بندی و کلام آخر

تاثیر سرب بر سلامتی با در معرض قرار گرفتن مداوم دربرابر آلایند­های سربی بسیار برای انسان مخرب می­باشد. این ماده خطرناک باعث بروز بیماری­های عصبی، بیماری­های خونی و مغزی، بیماری­های قلبی و کلیوی و فلج شدن ناشی از مسمومیت با آن می­شود. سوخت اتومبیل­ها، کارخانه­جات صنعتی، برخی از لوازم آرایشی و بهداشتی منابع ورود آلاینده­های سربی به محیط زیست و بدن انسان می­باشند. لازم به ذکر است که دو گروه زنان باردار و کودکان، از آسیب پذیرترین گروه­ها در برابر آلاینده­های سربی با غلظت بالا بشمار می­آیند. لازم است به اطلاعتان برسانیم که در طی سال­های گذشته با حذف سرب از وسایل نقلیه و کنترل آلاینده­های ناشی از کارخانه­های صنعتی، کمک بسزایی در پاکسازی محیط از عنصرهای سنگین و خطرناک شده است.

 

مقالات مرتبط :

سرب

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست