10

آلودگی هوا در تهران: هزینه‌های بهداشت ، منابع و سیاست‌ها

آلودگی هوا در تهران: هزینه‌های بهداشت ، منابع و سیاست‌ها

تهران، پایتخت ایران با حدود 8.5 میلیون جمعیت در شمال کشور واقع‌شده که جمعیت آن می‌تواند در طول روز به بیش از 12.5 میلیون نفر نیز برسد، چراکه مردم از شهرهای اطراف هرروز برای کار به تهران رفت‌وآمد می‌کنند. روزانه بیش از 17 میلیون سفر وسیله نقلیه در تهران انجام می‌شود و بسیاری از وسایل نقلیه از فناوری قدیمی برخوردار هستند. توپوگرافی نیز به مشکل آلودگی هوا می‌افزایند. تهران در ارتفاع زیادی قرار دارد و توسط رشته‌کوه البرز احاطه شده است که هوای آلوده را به دام می‌اندازد. وارونگی دما، پدیده‌ای که به‌ویژه در ماه‌های زمستان اتفاق می‌افتد، از رقیق شدن آلاینده‌ها جلوگیری می‌کند. چندین روند اخیر نشان می‌دهد رشد سریع جمعیت، توسعه صنعتی، شهرنشینی و افزایش مصرف سوخت، نقاط فشار بر هوای پاک تهران است. بنابراین، برای مدیریت آلایندگی هوا، تشخیص مشکل، تعیین منابع آن و شناسایی راه‌حل‌های مقرون‌به‌صرفه و پایدار مهم است.

میزان آلودگی هوا در تهران چقدر بد است؟

میزان آلودگی هوا در تهران با توجه به اینکه سالانه مقادیر زیادی دود و گردوغبار تهران را پر می‌کند، موضوعی است که برای شهروندان بسیار مهم است، تا آنجا که کشور در حال بررسی انتقال پایتخت به مکان دیگری است. در سال 2019، تهران با داشتن عدد آلایندگی PM2.5 از 25.9 میکروگرم در مترمکعب در گروه آلودگی متوسط ​​قرار گرفت. علیرغم عنوان میزان متوسط، این حجم از آلودگی می‌تواند برای شهروندان یا کسانی که مشکل تنفسی دارند، چه به‌صورت طولانی‌مدت و چه کوتاه‌مدت، بسیار مضر باشد. آلودگی تهران به‌طور مرتب در اواخر سال، در ماه نوامبر به 9/43 میکروگرم در مترمکعب افزایش می‌یابد. متوسط ​​قرائت سال 2019 برابر با عدد 25.9 میکروگرم در مترمکعب کافی بود تا تهران در رده 582 شهر آلوده در جهان قرار گیرد. درحالی‌که کشور ایران درواقع در مکان 27 در میان همه کشورهای جهان قرار دارد، این نشان می‌دهد شهرهای دیگری نیز در کشور وجود دارد که در طول سال قرائت آلایندگی بدتری نسبت به پایتخت دارند.

تهران در رده متوسط آلودگی هوا

تهران در رده متوسط آلودگی هوا

عوامل اصلی آلودگی در تهران چیست؟

دلایل اصلی آلودگی هوا در تهران از چند منبع ناشی می‌شود و سپس با موقعیت جغرافیایی و توپوگرافی و همچنین شرایط هواشناسی که در آن نقش دارد، تشدید می‌شود. مقدار زیادی از آلودگی به‌طور مستقیم از طریق استفاده از وسایل نقلیه همراه با سوخت‌های نامرغوب و بی‌کیفیت در آن‌ها اتفاق می‌افتد. تحریم‌های بین‌المللی باعث شده که پالایشگاه‌ها در ایران تولید سوخت کم کیفیت­‌تر از بسیاری از سوخت‌های بین‌المللی را داشته باشند. با در نظر گرفتن ضریب سوخت، مشخص شده است که بسیاری از اتومبیل‌هایی که در جاده هستند اغلب قدیمی هستند و عملکرد غیراستانداردی دارند. این مسئله منجر به تولید مقدار زیادی دود و مه توسط صنعت خودرو می‌شود. سرانجام تعداد زیادی کارخانه و نواحی صنعتی در محدوده شهر تهران نیز وجود دارند که بسیاری از آن‌ها از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند که باعث افزایش بیشتر سطح آلودگی محیط می‌شوند.

آلودگی هوا در تهران برای گروه‌های پرخطر در وضعیت هشدار

آلودگی هوا در تهران برای گروه‌های پرخطر در وضعیت هشدار

آیا آلودگی در تهران بدتر شده است؟

با نگاهی به داده‌های گرفته‌شده طی چند سال گذشته، می‌توان دریافت که سطح آلودگی هوا در تهران نسبتاً ثابت در محدوده متوسط ​​رتبه‌بندی آلودگی باقی مانده‌اند. بااین‌حال، بهبود تدریجی در قرائت PM2.5 ایجاد شده است. PM2.5 به ذرات ریز با قطر 2.5 میکرومتر اشاره دارد. علیرغم اندازه بسیار کوچک آن‌ها، برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند مشکل بزرگی است و به همین دلیل هنگام محاسبه سطح کلی کیفیت هوا به‌عنوان یک عامل اصلی مورداستفاده قرار می‌گیرد. با مشاهده داده‌ها، در سال 2017، تهران به قرائت عدد PM2.5 از 34 میکروگرم در مترمکعب وارد شد. این وضعیت بالاتر از گروه آلودگی متوسط ​​قرار می‌گیرد و فقط با افزایش 1.5 واحد به گروه بالاتر ناسالم برای گروه‌های حساس منتقل می‌شود. باوجود ذرات بزرگ‌تر در هوا، تحریک چشم، بینی، گلو و پوست می‌تواند همراه با افزایش خطر سرطان ریه ایجاد شود. این موارد تنها برخی از خطرات سلامتی مرتبط با تنفس هوای آلوده در پایتخت ایران است.

آلودگی هوا در تهران در حال گسترش

آلودگی هوا در تهران در حال گسترش

 

محصولات رتبط :

مقالات مرتبط :

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست